Οδηγίες μετά την εξαγωγή δοντιού

Για τη καλύτερη και γρηγορότερη επούλωση του τραύματος ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγείς:

1. Επούλωση

Αποφεύγετε για 48 ώρες ενέργειες που θα μπορούσαν να ανεβάσουν την πίεση σας( π.χ. γυμναστική, σκληρή εργασία), μη κάνετε ζεστό μπάνιο. Μην απομυζάτε το τραύμα, μη χρησιμοποιείτε καλαμάκι, μη φτύνετε και μη ξεπλένετε το στόμα σας την ημέρα της εξαγωγής γιατί μπορεί να προκληθεί αιμορραγία. Μην εμποδίζετε την επούλωση με ξένα σώματα όπως οδοντογλυφίδες. Μη πειράζετε με τα δάκτυλα η τη γλώσσα τη πληγή και τα ράμματα που έχουν τοποθετηθεί. Αποφεύγετε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών την ημέρα της εξαγωγής η της επέμβασης. Αποφύγετε την λήψη τροφής τις 3 πρώτες ωριές και κατόπιν η διατροφή σας θα πρέπει να είναι κρύα και υδαρής την ημέρα της επέμβασης (κρέμες, χυμούς, κρύες σούπες, πουρές κ.λπ.) και τις 3 επόμενες μέρες χλιαρή και μαλακή. Μη μασήσετε στη χειρουργημένη περιοχή.

2. Αιμορραγία:

Η γάζα που έχει τοποθετηθεί στο στόμα θα πρέπει να παραμείνει στη θέση της συνεχώς δαγκωμένη για 20-30'. Σε περίπτωση που η αιμορραγία συνεχιστεί και μετα το πέρας των 30' θα πρέπει να τοποθετήσετε αλλη γάζα στην ιδια ακριβώς θέση για αλλα 30' καλά δαγκωμένη.
Αν η αιμορραγία συνεχιστεί και αλλο ξεπλύνετε το στόμα με κρύο νερό και τοποθετήστε κρύες κομπρέσες στο μάγουλο εξω από το στόμα αντίστοιχα με τη θέση της εξαγωγής. Σε περίπτωση που η αιμορραγία επιμένει περισσότερο επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο σας.
Δικαιολογείται κάποια μικρή αιμορραγία 24 ωριές μετα την επέμβαση.
Τέλος κατά τον ύπνο η την ανάπαυση θα πρέπει να έχετε το κεφάλι σε ψηλότερη θέση ανάλογα με το υπόλοιπο σώμα για να αποφεύγεται η υπεραιμία του προσώπου με συνέπεια την αιμορραγία.

3. Πρήξιμο:

Είναι πιθανο να εμφανιστεί μετα τη εξαγωγή πρήξιμο, δυσκολία στην κατάποση και το άνοιγμα του στόματος.

4. Πόνος:

Για την πρόληψη του πόνου θα πρέπει πριν περάσει η αναισθησία να πάρετε ενα παυσίπονο (ponstan, niflamol, mesulid, algofren κ.λπ.) σύμφωνα με τη συνταγή που σας δόθηκε από τον οδοντίατρο. Απαγορεύεται η λήψη ασπιρίνης. Μην ανησυχήσετε αν ο πόνος συνεχιστεί για 1-2 εβδομάδες είναι φυσιολογικό, απλώς επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο σας για να ενημερωθείτε.

5. Αντιβιοτικά:

Για να πάρετε αντιβιοτικά η οποιαδήποτε αλλα φάρμακα θα πρέπει απαραίτητος να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας.

6. Υγιεινή στόματος:

Αφού περάσουν οι πρώτες 12 ωριές μπορούν να γίνουν πλύσεις του στόματος με χλιαρό αλατόνερο ( 2 κουταλιές της σούπας αλάτι σε 1 λίτρο νερό) μετα από κάθε λήψη τροφής. Το καθάρισμα των δοντιών δε παραμελειται αλλα γίνεται 2 φορές την ημέρα και με προσοχή στην περιοχή του τραύματος .

7. Ράμματα

Σε περίπτωση που υπάρχουν ράμματα πρέπει να αφαιρούνται από τον οδοντίατρο 6-8 ημέρες από την τοποθέτηση τους .
Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή μας.

Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγείς θα αισθάνεστε καλύτερα και θα επιταχύνετε το χρόνο της επούλωσης στο ελάχιστο.