Η σωστή χρήση του οδοντικού νήματος

Για μια ολοκληρωμένη στοματικη υγιεινη, είναι απαραίτητη η χρηση οδοντικου νηματος μετα το βούρτσισμα.
Καμία οδοντόβουρτσα, είτε απλή είτε ηλεκτρική, δεν μπορεί να πετύχει πλήρη απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας από τα μεσοδόντια διαστήματα,(τα σημεια στα οποια τα δοντια εφαπτονται μεταξυ τους).
Με τη σωστή χρήση του οδοντικού νήματος ολοκληρώνεται η απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας από όλες τις οδοντικές επιφάνειες και μειώνεται ο κίνδυνος τερηδόνας και ουλίτιδας.
Χρησιμοποιήστε το οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα (κατά προτιμηση το βραδυ).
Ο τύπος του νήματος που χρησιμοποιείτε δεν είναι σημαντικός. Εαν όμως είναι η πρωτη φορα που χρησιμοποιείτε οδοντικο νημα προτιμήστε κερωμένο.
Κόψτε ένα κομμάτι νήματος περίπου 45 cm σε μήκος.
Τυλίξτε ένα άκρο γύρω από το αριστερό μεσαίο δάχτυλο σας και το άλλο άκρο γύρω από το δεξί μεσαίο δάχτυλο σας, έως ότου τα χέρια σας να απέχουν περίπου 5-8 εκατοστά μεταξύ τους.
Περάστε απαλά το νήμα ανάμεσα στα δόντια και με κατεύθυνση προς τα ούλα.
Μην κάνετε απότομες ή βίαιες κινήσεις. Αν το νήμα ‘σφηνώσει’ σε κάποιο σημείο ανάμεσα στα δόντια, κινείστε ελαφρά το νήμα με παλινδρομικές κινήσεις για να προσπεράσετε το δύσκολο σημείο.
Τυλίξτε το νήμα γύρω από κάθε δόντι σε σχήμα C και κινήστε το σταθερά από πάνω προς τα κάτω αρκετές φορές για να απομακρυνετε την πλάκα.
Αν το νήμα φθαρεί ή έχουν συσσωρευθεί υπολείμματα πλάκας και τροφών, ξετυλίξτε ένα νέο καθαρό τμήμα νήματος και τυλίξτε το χρησιμοποιημένο τμήμα στο άλλο χέρι.
Υπάρχουν και μικρές πλαστικές εκδοχές οδοντικού νήματος με ειδική λαβή που κάνει το όλο εγχείρημα πιο εύκολο. Είναι διαθέσιμα στα περισσότερα φαρμακεία.
Τα ούλα σας είναι πιθανό να ματώνουν όταν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα. Αυτό δε πρεπει να σας αποθαρυνει, με τη συνεχομενη χρηση του νηματος η αιμορραγια θα μειωνεται σταδιακα.
Να ξέρετε ότι η αιμορραγία θα σταματήσει όταν τα ούλα σας να γίνουν πιο γερά και υγιή.