ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ (ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ)

Με το σφράγισμα αποκαθίσταται η λειτουργία και το σώμα ενός δοντιού που έχει καταστραφεί από τερηδόνα. Ο οδοντίατρος αφαιρεί πρώτα από το δόντι το κατεστραμμένο τμήμα του, καθαρίζει την περιοχή αυτή και γεμίζει την κοιλότητα που έχει δημιουργηθεί με ένα από τα υλικά με τα οποία γίνονται τα σφραγίσματα.

sfragismata

Με το σφράγισμα εμποδίζονται τα βακτηρίδια να δράσουν μέσα στο δόντι και να το καταστρέψουν ακόμη περισσότερο. Μεταξύ διαφόρων υλικών που χρησιμοποιούνται για τα σφραγίσματα, περιλαμβάνονται  η συνθετική ρητίνη και η πορσελάνη .

Ποια είναι τα Καλύτερα Σφραγίσματα;
Δεν υπάρχει κανόνας. Εξαρτάται από την έκταση της τερηδόνας, από ενδεχόμενη αλλεργία σας σε ορισμένα υλικά, από το τμήμα της οδοντοφυίας στο οποίο θα γίνει το σφράγισμα και από το κόστος. Κάθε υλικό έχει ιδιαίτερες ιδιότητες και προορισμούς:


  • Σφραγίσματα Σύνθετων Ρητινών έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να προσαρμοστούν στο χρώμα των δοντιών σας και χρησιμοποιούνται στην περίπτωση που κάποιος θέλει να δείχνουν τα δόντια του φυσικά. Οι ρητίνες τοποθετούνται απευθείας μέσα στην κοιλότητα και εκεί στερεοποιούνται (πολυμερίζονται). Δεν είναι το ιδανικό υλικό για εκτεταμένα σφραγίσματα, επειδή σπάνε και φθείρονται με την πάροδο του χρόνου. Επίσης στιγματίζονται από τον καφέ, το τσάι και τον καπνό. Δεν διαρκούν όσο τα άλλα υλικά σφραγίσματος, συνήθως αντέχουν από 3 έως 10 χρόνια.
  • Σφραγίσματα Πορσελάνης ονομάζονται ένθετα ή επέθετα, κατασκευάζονται στο εργαστήριο από τον οδοντοτεχνίτη. Προσαρμόζονται στο χρώμα των δοντιών και αντιστέκονται στις χρώσεις. Χρησιμοποιούνται για εκτεταμένα σφραγίσματα ή για αναπλάσεις τμήματος του δοντιού.


Ένα χαμόγελο αξίζει πάρα πολλά...Κάνει πλουσιότερο εκείνον που το παίρνει,χωρίς να κάνει φτωχότερο εκείνον  που το δίνει...